Ingressbilde

  15 November 2015

Unngår du å spise fett?

Det er ikke spesielt gunstig for kroppen!

 

 

 

Fett har blitt mye diskutert den siste tiden, der noen mener fett i større mengder er bra for helsen og andre mener at vi bør begrense inntaket av fett og da spesielt mettet fett. Det finnes ingen dokumentert forsking per dagsdato som gir oss noe endelig svar på dette, men anbefalingene fra staten er at man bør spiser moderate mengder mettet fett, under 10% av dagens anbefalte inntak av fett.



Det eneste fettet du bør unngå er transfett, dette er det eneste fettet man vet ikke er bra for helsen vår. Transfett finner vi i kjeks, bakemargariner, godteri osv. Les på innholdet før du velger et produkt. Om det står delvis herdet er dette transfett. Sjekk at det står fullherdet.



Fett har mange viktige oppgaver i kroppen vår og den anbefalte daglige inntaket er 25-40% av det daglige energiinntaket. Fett er det mest energitette næringsstoffet vi har, det er dobbelt så energirikt som karbohydrater og proteiner.



Fett har noen viktige funksjoner og tilfører kroppen livsnødvendige fettsyrer:




  • Føre de fettløslige vitaminene A, D, E og K rundt i kroppen og opptak av disse.

  • Isolerende effekt og støtdempende som beskytter de indre organene.

  • Produksjon av hormonene testosteron, østrogen og progesteron.

  • Produksjon av kolesterol som er viktig for byggesteinene i cellemembranen.

  • Gir maten konsistens, holdbarhet og smak.

  • Fordøyelsesprosessen tar relativt lang tid så det virker sultdempende.



 



Kilder til fett



fett



Mettet fett er mer egnet til steking fordi det tåler godt høye temperaturer. Enumettet og flerumettet fett kan harskne ved veldig høy temperatur.



Videre har vi to fettsyrer vi må få tilfør igjennom kosten vår. Disse to er omega-3 og omega-6.



Omega-6 er viktige for




  • Normalvekts

  • Hjernens utvikling

  • Immunforsvaret



Kilder til omega-6




  • Frø

  • Nøtter

  • Vegetabilske oljer



 



Omega-3 er viktig for




  • Cellemembranen

  • Utvikling av hjernen hos barn

  • Bidra til å forebygge angst og depresjon

  • Betennelsesdempende

  • Forebyggende for hjerte- og karsykdommer

  • Kan øke gener som fremmer muskelvekst og fettforbrenning



Kilder til omega-3




  • Fet fisk - Ørret, laks og makrell, sild, ansjos og sardiner

  • Fiskeoljer – f.eks. Tran

  • Alger og algeolje

  • Linfrø og linfrøolje



 



Man bør ha i seg minst 3 måltider med fet fisk i uken. Det kan være som middag eller som pålegg for å dekke dette. Magre fisketyper i tillegg.