Ingressbilde

  17 November 2015

Kroppens byggeklosser!

Proteiner er kroppens byggeklosser og uten disse næringsstoffene ville ikke kroppen fungert.

 

 

 

Proteiners funksjon er oppbygning av muskler, skjelett, hud, hår, negler, slimhinner, immunforsvar, enzymfunksjoner og produksjon av hormoner.



Proteiner bygges opp av aminosyrer og for oss mennesker benytter vi oss av 20 aminosyrer. 8 av disse er essensielle aminosyrer, det vil si vi må få disse tilført igjennom kostholdet. For barn er 10 essensielle som er i tillegg aminosyrene Arginin og Histidin.



Histidin finner vi i de fleste matvarer som kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter, bønner, sopp, hvete, rug, bokhvete, ris, mais, poteter, blomkål, honning melon, bananer og sitrusfrukter.



Arginin finner vi i bønner, laks, valnøtter og havre.




OBS! Valnøtter bør man derimot være forsiktig med til små barn på grunn av allergier.




Kilder til protein



proteiner



Animalske produkter er fullverdige proteinkilder. Om man lever på et vegetabilsk kosthold må man sette sammen ulike proteinkilder for at de skal bli fullverdige, da de ikke inneholder alle aminosyrene i en råvare. F.eks. kan man blande bønner og korn da vil den totale aminosyresammensetningen bli fullverdig etter som proteinkildene utfyller hverandre.



Med et variert kosthold med gode råvarer vil man ikke trenge noe kosttilskudd av proteiner.



Det er ikke påvist mer effekt av muskelvekst eller styrkeøkning ved bruk av rent proteintilskudd, fremfor optimal inntak av proteiner igjennom mat. Noe som kanskje ikke er så rart da proteintilskudd er utvunnet fra våre opprinnelige matvarebaserte proteinkilder. F.eks. proteinpulver som er utvunnet av myse fra melk.



 



Statens anbefalinger for inntak av den daglige energiinntaket for protein (E% - energiprosent)



10-20 E% eller 1,1 g protein per kilo kroppsvekt per dag



15-20 E% 1,2 g protein per kilo kroppsvekt per dag – for eldre over 65 år



Ved trening



Utholdenhetstrening (moderat mengde): 1,2 g per kilo kroppsvekt



Utholdenhetstrening (høy mengde): 1,6 g per kilo kroppsvekt



Styrketrening: 1,2 – 1,8 g (For unge under vekst 2,0) g per kilo kroppsvekt



Økning av proteiner vil kun være optimalt hvis man er i energibalanse eller energioverskudd! Ved et energiunderskudd vil kroppen bruke proteinene som energi fremfor byggeklosser til å bygge muskler.